Friday, 16 September 2011

Contest I ' m Proud To Be Muslimah

Assalamualaikum , 

sebagai pembuka bicara , Hai korang , salam 1 Malaysia :D 

pagi - pagi buta begini , tertiba terpanggil pulak untuk join contest ini . sebenarnya dari semalam , berblogwalking sudah usha contest ini tapi macam tak layak sahaja nak join sebab tak pandai melukis doodle Muslimah itu . tapi rupa - rupanya boleh guna yang sedia ada . wah , ini eksiteed mahu join ini ! 

Firstnya adalah kerana , 


Myza bangga menjadi Muslimah . :D itulah rasa teringin sahaja nak join contest ini dari semalam . 

Secondnya , adalah kerana . .

sudah di jemput oleh tuan blog fiQ'Ra panCake sendiri . thanks , terima kasih , syukran :)

thirdnya , adalah semestinya kerana hadiah - hadiah yang di tawarkan . :D * tersenyum lebar tengok hadiah - hadiahnya . mustahil la tak teringin kan :P

okay , teruskan dengan niat yang satu . .


Myza senaraikan dulu la syarat - syaratnya okay , bagi korang yang nak join jom checkout . . :D

wahid 1 : mesti follow blog fiQ'Ra panCake
isnani 2 : tempek banner contest dalam entri 
salasa 3 : tag 3 orang , dan mereka wajib tahu 
arba ' ah 4 : wajib Like dan follow semua sponsor 
ohmsa 5 : senaraikan hadiah korang nak sahaja 
sittah 6 : cari gambar cartoon atau doodle muslimah ( yang real tidak di terima )
sab ' ah 7 : cerita mengenai Ciri - Ciri Seorang Muslimah ( tidak kira panjang atau pendek ) 

alright itu syarat - syaratnya . tak membebankan ? jadi jom la join ramai - ramai :D rugi tak join mana tahu rezeki korang :D


1 Follow , Done . 

2 Tempek banner ,


untuk korang yang nak join , bagi salam kat banner tau ! :P

Done :D


3 tag 3 orang , 

Yaya

Done (:


4 Like and Follow 

bakal Done :P

5 senarai hadiah yang Myza nak sahaja 

Pertama:
x1 Long Sleeve lycra maxi dress - Anaf Marketing
x1 tudung - Naura Fashion
x1 t shirt muslimah - Iman Abdul Gallery
x1 gypsy crumple shawl - AidaRabbaniyin
x1 purse - Jom Chantek Chantek
x1 inner neck - Zara Hijjab

Kedua:
x1 baju kurung moden - Elhyatt Bizz Collection
1 tudung & x1 assesories - Happy Qlasik
x1 purse - Fariza Faisal Boutique
x1 tudung - Ainz Eshop


ketiga:
x1 purse - Jom Chantek Chantek
x1 tudung - Ainz Eshop
x1 inner neck - Zara Hijjab
x1 dress - Jom Chantek Chantek
x1 tudung syria yuna - Eila Cuteness Shoppe

keempat:
x1 gypsy crumple shawl - AidaRabbaniyin
x1 Dress untuk girl - Little Darlings Closet
x1 tudung - Ainz Eshop
x1 dress - Jom Chantek Chantek


kelima:
x1 satin shawl & x1 brooch - Nia Collections
x1 tudung - Ainz Eshop

keenam:
x1 gypsy crumple shawl - AidaRabbaniyin
 x1 Dress untuk girl - Little Darlings Closet

ketujuh:
x1 shawl plain - Ainoura Collections
x1 purse - Jom Chantek Chantek
x1 shawl - Zara Hijjab

kelapan:
x1 tudung - Ainz Eshop
x1 shawl - Zara Hijjab
x1 brooch - Tri Fa

kesembilan:
x1 shawl plain - Ainoura Collections
x1 purse replika coach -  Anything Shop
x1 brooch - Tri Fa

kesepuluh:
x1 satin shawl - Anything Shop
x1 coklat cadbury - Afiq




tambahan untuk sape? belum tahu lagi.. join lah ;)
x1 coklat @ 35 cavity - Coklat Manis2u


3 blogger bertuah, by random.org
x1 doodle boy@ girl - Nur Arifuddin

Done , sebenarnya Myza nak semua kalau boleh dengan yang bakal di update . HAHA

6 gambar doodle and cartoon Muslimah , taraa . .





cute kan kan , Myza google tadi untuk contest ini punya pasal ! macam Muslimah zaman sekarang kan :D
Done :D

7 Ciri - Ciri Muslimah , 

hak ini Myza copy paste sahaja , :) creadit kat blog Ini .

Mencintai Allah dan Rasul
Melebihi cinta dan ketaatan kepada orang lain.Sabda Rasulullah s.a.w : “Tiga perkara sesiapa yang memilikinya akan mendapat kemanisan iman: menjadikan Allah dan Rasulnya lebih di cintai daripada kedua-duanya…”Riwayat al-Bukhari dan Muslim.
Mencintai Allah dan Rasul dengan mentaati segala suruhan dan larangan syarak.
Sabda Rasulullah s.a.w melalui hadis qudsi: “hamba-ku yang mendekatkan diri kepada-ku dengan melakukan amalan fardu lebih aku cintai. Sentiasalah hamba-ku berterusan menghampiriku dengan melakukan amalan sunat sehingga aku mengasihinya. Apabila aku mengasihinya, jadilah aku pendengarnya yang dia mendengar dengannya, penglihatan yang dia melihat dengannya, tangan yang dia memukul dengannya dan kaki yang dia berjalan dengannya, kalau dia meminta kepadaku, pasti aku akan memberinya dan kalau dia memohon perlindunganku, pasti aku akan melindunginya” Riwayat al-Bukhari.
Termasuk mencintai Rasulullah mengikut dan mencintai baginda dalam setiap perkara Firman Allah s.w.t :”Katakanlah (wahai Muhammad): jika benar kalian mencintai Allah, maka ikutlah aku,nescaya Allah akan mengasihi kalian, Dan (ingatlah), Allah maha pengampun; lagi maha mengasihani”:- surah Ali Imran:31
Mentaati Ibu Bapa
Sentiasa mentaati ibu bapa dalam perkara makruf menasihati ke arah kebaikan. Jangan menderhaka kepada keduanya.
Firman Allah s.w.t “Dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa”- surah al-Israk:23
Sebelum bersuami ketaatan kepada ibu bapa adalah yang lebih utama selepas Allah dan Rasul.
Berpakaian menurut ajaran Islam
Isteri yang menutup auratnya merupakan isteri yang solehah, Allah SWT berfirman, ertinya: “Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah sebagai perhiasan. Dan pakaian taqwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian daripada tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (Surah Al-A’raar:26)
Wanita solehah perlu memastikan dirinya bersih , kemas dan cantik di rumah bersama suaminya. Apabila melangkah keluar rumah pakaian yang dipilih sentiasa memenuhi syarat syarak menutup aurat dengan sempurna. Dilarang memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuh aurat wanita adalah seluruh tubuh kecuali muka dan kedua-dua tangan hingga ke pergelangan.
Menjaga batas pergaulan
Allah memerintahkan para wanita agar menundukkan pandangan ketika berhadapan dengan lelaki ajnabi. Jika terdapat sebarang urusan, dia menjaga batasan yang sepatutnya. Ia perlu bagi mengelakan fitnah.
Bersahabat dengan wanita solehah
Seseorang itu dinilai mengikut kawan-kawan yang rapat dengannya. Jika kawan-kawanya solehah, maka dia juga memiliki sifat yang sama.
seorang kamu siapa kawannya”.-Riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi dengan sanad yang Sahih.
Sabda Rasulullah s.a.w : “seseorang itu berada di atas agama kawannya. Oleh itu, perhatikanlah salah 

yang ini hak terpelihara Myza eh , :P
Muslimah adalah bukan dari segi perwatakan ataupun dari segi permakaian kita sebagai seorang perempuan Muslimah dengan hanya memakai tudung untuk menutup aurat tapi perlu la menjadi yang seorang perempuan Muslimah dari segi percakapan , perbuatan mahupun dari hati kita sendiri . ini kerana sesunggunhya seorang Muslimah bukan sahaja di pandang tinggi di mata manusia malahan Yang Maha Mencipta kita , ALLAH . sesungguhnya , menjadi seorang perempuan yang Muslimah adalah sesuatu  yang membanggakan kerana sejahat - jahat lelaki tetap mencari seorang perempuan yang Muslimah untuk di jadikan teman hidupnya kelak . :D

p/s : itu sahaja la dari Myza , seseungguhnya yang baik datang dari Allah, yang buruk dari dalam diri Myza sendiri . wasalam . 
p/s/s : sesudah siap jangan korang lupa linkkan dekat contest entri tau ! :P nanti Myza bolot hadiah sorang . HAHA 

6 comments:

Miss Aien said...

comel doodle kau :)

Myza Sam said...

miss aien : HAHA aku rompak sahaja la , bukan aku buat pun !

fiQ'Ra said...

tq dear join ;) indah coretan~ moga2 brjaya tau ;)

Myza Sam said...

fiq'ra : thanks :D

fieha said...

good luck utk contest ni :)

Myza Sam said...

fieha : thanks (: